allnews-epirus

"ΕΙΣΒΟΛΗ" ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΟΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 
Πραγματική εισβολή σε ελληνικό έδαφος έχουν κάνει αλβανοί κτηνοτρόφοι και ξυλοκόποι στα ορεινά του Ν. Ιωαννίνων, κόβοντας δένδρα και βοσκώντας κοπάδια με αγελάδες. Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις οι ντόπιοι έχουν ενημερώσει τις Αρχές αλλά κανένας δεν συγκινήθηκε.
Στο ALL NEWS EPIRUS έφθασαν σήμερα καταγγελίες από την Πυρσόγιαννη και τα γύρω χωριά, για κοπάδια εκατοντάδων αγελάδων από την Αλβανία, που οδηγούνται στο ελληνικό έδαφος για βοσκή. Οι Αλβανοί που τα συνοδεύουν, ιππεύουν άλογα και είναι οπλισμένοι με «Καλάσνικωφ». Ο μεγαλύτερος αριθμός τους είναι στην ορεινή περιοχή «Γκόλλια» της Πυρσόγιαννης, όπου οι ντόπιοι αποφεύγουν πλέον να πλησιάσουν. Στην ίδια περιοχή και πέρσι και φέτος, οι αλβανοί έκοψαν πολλά δένδρα και τα μετέφεραν στην γειτονική χώρα. Το ίδιο κάνουν και τις τελευταίες βδομάδες ανενόχλητοι καταστρέφοντας δασικές περιοχές.
Κάποιοι Έλληνες που πλησίασαν την περιοχή για ορειβασία ή να μαζέψουν ρίγανη ή τσάϊ, μας είπαν ότι, σε δύο περιπτώσεις, όταν τους είδαν από μακριά οι αλβανοί καβαλάρηδες, πυροβόλησαν στον αέρα με τα «Καλάσνικοφ» και αυτοί φοβισμένοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν.
Στο μεταξύ όσο δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από τις ελληνικές Αρχές, τόσο οι Αλβανοί αποθρασύνονται και προωθούν περισσότερα κοπάδια για βοσκή στο ελληνικό έδαφος. Ταυτόχρονα αυξάνονται κι αυτοί που κόβουν δένδρα και έρχονται πλέον και από Πρεμετή,

Τεπελένι, Αργυρόκαστρο κ.λ.π. και όχι μόνο από γειτονικά χωριά. Κόβουν τα δένδρα, τα κατεβάζουν με άλογα στο αλβανικό έδαφος και από εκεί τα μεταφέρουν με φορτηγά. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν σε δένδρα οξυάς, Αν συνεχιστεί η αδιαφορία των Ελληνικών Αρχών, η καταστροφή στα ντόπια δάση θα είναι μεγάλη. Σε ότι αφορά τα κοπάδια των αγελάδων, δεν αρκούνται στο χορτάρι, αλλά καταστρέφουν μικρά δένδρα, θάμνους  κ.λ.π. αποξηλώνοντας την περιοχή. Υπάρχει όμως και μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές, αφού το βράδυ για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν ανάβουν και φωτιές. Θα ενδιαφερθούν οι τοπικές Αρχές για το θέμα αυτό?
Γ.Κ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη