allnews-epirus

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΟ ALL NEWS EPIRUS: "ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ..."


Συνέντευξη με τον Κώστα Αργυρό υποψήφιο 
στις ευρωεκλογές με “Το Ποτάμι”

Ο Κώστας Αργυρός, είναι δημοσιογράφος, έχει εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά μέσα κι έχει βραβευτεί για το δημοσιογραφικό του έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ίδρυμα Μπότση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε επικοινωνία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας κυρίως ευρωπαϊκά θέματα.
Από τους νέους πολιτικούς ο Κώστας Αργυρός, μιλάει σήμερα στο ALL NEWS EPIRUS, σαν υποψήφιος ευρωβουλευτής με "ΤΌ ΠΟΤΑΜΙ":

Κύριε Αργυρέ γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος και γιατί με “Το Ποτάμι”;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική. Εδώ και δέκα και πλέον χρόνια μπαινόβγαινα στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες από την είσοδο για τους δημοσιογράφους. Δεν είχα φανταστεί ότι θα διεκδικήσω το δικαίωμα να μπω από την “κυρίως είσοδο” για τους ευρωβουλευτές. Η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν όμως ιδιαίτερα ελκυστική. Κάτι νέο χτίζεται από τα κάτω χωρίς παρωπίδες, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς ιδεοληψίες. Θέλουμε να δώσουμε μια δυνατότητα έκφρασης σε εκείνους που πιστεύουν στην Ευρώπη αλλά και στις δυνατότητες της Ελλάδας να ξεφύγει από το ρόλο του “άτακτου” μαθητή. Να διεκδικήσουμε αυτά μας ανήκουν και να προσφέρουμε αυτά που μας αναλογούν. Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω σε αυτό με την εμπειρία μου ως δημοσιογράφος. Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα και κυρίως έχω καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να έχεις διάθεση να εξηγήσεις στους άλλους Ευρωπαίους τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στη χώρα μας και πώς η Ευρώπη θα μπορέσει να μας βοηθήσει για να το ξεπεράσουμε.
Kostas Argiros
Και τι μπορεί να κάνει “Το Ποτάμι” για την ελληνική περιφέρεια;
Εχω ταξιδέψει αρκετά σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και βλέπω ότι ο κόσμος και ενδιαφέρεται για την Ευρώπη αλλά και προσδοκά πράγματα από αυτή. Η δουλειά του ευρωβουλευτή είναι σημαντική. Μπορεί με μια τροπολογία με μια ψήφο σε ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα να βοηθήσει νέους ανθρώπους να κάνουν ένα βήμα για να αλλάξουν τη ζωή τους. Ακούμε συχνά για αναξιοποίητες ευκαιρίες, για κονδύλια που πάνε χαμένα, για γραφειοκρατίες που μπλοκάρουν τις διαδικασίες. Εγώ θέλω να είμαι κοντά στην περιφέρεια με την έννοια ότι θέλω να ακούω τι περιμένουν οι άνθρωποι, που ζουν εκεί και να μπορώ αυτό να το μεταφέρω στις Βρυξέλλες και να το μετατρέψω σε αίτημα και απόφαση του ευρωκοινοβουλίου. Να ενημερώνω από την άλλη τους κατοίκους της περιφέρειας για τις δυνατότητες αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θα έχει να διαχειριστεί 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής το διάστημα 2014-20 και θα είναι εγκληματικό να μην μπορέσει να τα αξιοποιήσει κατάλληλα. Και αυτός είναι ένας τομέας, όπου το ευρωκοινοβούλιο έχει αρμοδιότητα να παρακολουθεί και να ελέγχει τη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών.

Μιας και αναφέρεστε σε κονδύλια; Τι ακριβώς θα γίνει με το ΕΣΠΑ την επόμενη επταετία;
Και εδώ ισχύει ότι είπα προηγουμένως. Το κοινοβούλιο θα έχει λόγο για την αξιοποίησή τους και οι Ελληνες ευρωβουλευτές θα πρέπει να έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά τους για να προλάβουν και να αποτρέψουν καθυστερήσεις. Για την Ελλάδα προβλέπονται πάνω από 14 δισ (σε τιμές 2011) και σε μια περίοδο κρίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Πιστεύω ότι εδώ η παρέμβαση των Ελλήνων ευρωβουλευτών θα είναι κρίσιμη, ακόμα και αν χρειαστεί να τα βάλουν με τη ντόπια γραφειοκρατία, που συχνά κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα από τη μια να “ζητάμε δανεικά” και από την άλλη να αφήνουμε να χάνεται “έτοιμο ζεστό χρήμα”.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να αντιμετωπιστεί η ολοένα και χειρότερη εικόνα της Ευρώπης στην ελληνική κοινωνία.

Είναι ότι σας είπα και πριν. Να καταλάβουμε επιτέλους ότι είμαστε μέρος της ΕΕ και όχι “ξένο σώμα”. Να μάθουμε να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και να απαιτούμε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά μας. Δε μπορούμε να κατηγορούμε συνέχεια κάποιους άλλους για λάθη και ελλείψεις στις δικές μας εθνικές πολιτικές. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει και το αν θα αλλάξει προς το καλύτερο και για μας εξαρτάται και από εμάς. Αξίζει τον κόπο σε αυτή την προεκλογική περίοδο μέχρι τις 25 Μαΐου να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τη θέση μας στην Ευρώπη. Δεν φταίνε οι Ευρωπαίοι αν δε μπορούμε εμείς να μαζέψουμε τους φόρους. Δεν φταίνε οι Ευρωπαίοι αν κάποιοι πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης πηγαίνουν σε “δουλειές του ποδαριού” χωρίς να αφήνουν την παραμικρή προστιθέμενη αξία. Οι κυβερνήσεις εύκολα ρίχνουν το φταίξιμο στους “ξένους”. Αλλά αυτό είναι λαϊκισμός. Ακόμα και πολλά από τα λάθη της Τρόικα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και να είχαμε γλυτώσει από τις τραγικές συνέπειες της οριζόντιας λιτότητας, αν εμείς ως Ελλάδα είχαμε παρουσιάσει από την αρχή ένα στοιχειώδες πρόγραμμα με βάση το τι χρειαζόμαστε και τι επιθυμούμε. Νομίζω ότι το κέρδος από αυτή την περίοδο θα είναι αν καταλάβουν στοιχειωδώς οι πολίτες τι πρέπει να περιμένουν από την Ευρώπη και τα όργανά της και τι να απαιτήσουν από τις δικές τους κυβερνήσεις και τους δικούς τους βουλευτές. Δεν είναι για όλα αρμόδιο το ευρωκοινοβούλιο αλλά είναι για πολλά και σημαντικά. Και ο τρόπος που λειτουργεί, μακάρι να εφαρμοζόταν και στα εθνικά κοινοβούλια, όπου συχνά οι βουλευτές ψηφίζουν χωρίς να έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη