allnews-epirus

"ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ" ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΛΑΠΕΙ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ


AG GEORGIOS2

Η εικόνα του πολιούχου των Ιωαννίνων Αγίου Γεωργίου, που είχε κλαπεί άγνωστο πότε και απο πού, πιθανότατα απο την περιοχή των Ιωαννίνων, τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε η Μητρόπολη με αφορμή την ανακομιδή των σεπτών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, είχε βρεθεί στην Εσθονία κι από κει πουλήθηκε στη Λιθουανία. Ένας επίσκοπος, την αγόρασε και πριν μερικές ημέρες την δώρισε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
"Την λιτανεύσαμε και θα είναι ο Άγιος εδώ, συνοδός, για να χαρεί κι αυτός μαζί μας και να μας ευλογεί», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης. Ο κ. Μάξιμος με αφορμή το γεγονός αυτό υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας αλλά και της προστασίας και διαφύλαξης του μοναδικού πλούτου της περιοχής. «Να γνωρίζετε ότι και ο Περιφερειάρχης και οι άλλες αρχές, αλλά και εμείς εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε, έτσι ώστε να βρούμε άκρη σε αυτό το θέμα. Θέλουμε να συνεργαστεί και η πολιτεία και η Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα βρούμε μία άκρη. Ήδη είμαστε σε καλό δρόμο», υπογράμμισε.
Ο Μητροπολίτης μιλά και για την ανάγκη διαφύλαξης των ιερών κειμηλίων, με τρόπο που όπως φαίνεται θα αποφασιστεί πολύ σύντομα.
«Θα πρέπει να κατανοήσουν οι πιστοί σε κάθε Ενορία, ότι οφείλουν να διαφυλάσσουν τα ιερά αυτά κειμήλια, την πνευματική αυτή κληρονομιά, διότι επιτέλους θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο σωστό έτσι ώστε να καταγράψουμε όλα αυτά τα αντικείμενα και να τα διαφυλάξουμε με το σωστό τρόπο, χωρίς να τα στερούμε και από εκεί που ανήκουν από τις Ενορίες. Πρέπει όμως κάπου να φυλάσσονται. Θα βρούμε αυτή την φόρμα. Εγώ σε όποια Ενορία πάω, μιλώ και γι' αυτό το θέμα, εκεί που έχουν κειμήλια και θησαυρούς της πίστεως, πρέπει να βρούμε τρόπο να διαφυλάξουμε την κληρονομιά για να τα χαίρονται και οι τωρινοί, αλλά και οι μετέπειτα γενεές, και να μην βρίσκονται στις αγορές του κόσμου», κατέληξε ο Μητροπολίτης Μάξιμος.
Με αφορμή τον εορτασμό για την ανακομιδή των σεπτών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, η Μητρόπολη διοργάνωσε μεγάλο, παραδοσιακό πανηγύρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση του κοινωνικού της έργου.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη