allnews-epirus

ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ: ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ (ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ)

Πυρηνικό καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου άνοιξε στην Αλβανία
Κανένας δεν γνώριζε σε όλο τον κόσμο, πλην ελαχίστων στην Αλβανία, στενών συνεργατών του, οτι ο Εμβερ Χότζα, είχε κατασκευάσει κοντά στα Τίρανα ένα τεράστιο υπόγειο καταφύγιο, στην δεκαετία του 1970.
Το γιγάντιο πυρηνικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε για την κυβέρνηση Χότζα  άνοιξε χθες για το κοινό λίγο έξω από τα Τίρανα. Θαμμένο σε βάθος 100 μέτρων,
 έχει 106 δωμάτια μοιρασμένα σε πέντε ορόφους!!!

.Όσοι εργάστηκαν για την κατασκευή του, είχαν επιλεγεί προσεκτικά απο το καθεστώς για την εχεμύθειά τους, ενώ οι επικεφαλής μηχανικοί, αρχιτέκτοες και ειδικοί, στην πλειοψηφία τους ήταν απο το εξωτερικό και κυρίως την Γαλλία. Επίσης τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και κυρίως τα συστήματα αντιπυρηνικής προστασίας, είχαν μεταφερθεί, επίσης απο το εξωτερικό. 


O αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο υπόγειο υπνοδωμάτιο του Χότζα 


Ο Έντι Ράμα  με τον αμερικανό πρεσβευτή στα Τίρανα στο γραφείο του Χότζα 


«Ανοίξαμε σήμερα έναν θησαυρό της συλλογικής μνήμης που μας παρουσιάζει χιλιάδες κομμάτια των θλιβερών γεγονότων και της ζωής υπό τον κομουνισμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στα εγκαίνια του Σαββάτου.
Μιλούσε στην αίθουσα του καταφυγίου που προοριζόταν για κυβερνητικά συμβούλια, χωρητικότητας 200 θέσεων.
Εκτός από αυτό το μεγάλο καταφύγιο, ο  Ένβερ Χότζα κατασκεύασε γύρω στα 700.000 καταφύγια και τούνελ σε ολόκληρη την Αλβανία, αναφέρει το Associated Press. Πέθανε το 1985, πέντε χρόνια πριν από την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος.

Το καταφύγιο των Τιράνων κατασκευάστηκε για το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης «από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ή τον σοβιετικό σοσιαλ-ιμπεριαλισμό».
Η Αλβανία έκοψε τους δεσμούς της με τη Σοβιετική Ένωση το 1962.
Η κατασκευή του καταφυγίου ολοκληρώθηκε το 1978, όταν τα Τίρανα έκαναν το ίδιο και με την Κίνα.


Το καταφύγιο φιλοξενεί πλέον ένα μουσείο με φωτογραφίες και αντικείμενα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στα μικρά, παγωμένα δωμάτιά του, τα οποία ακόμα μυρίζουν μούχλα, μπορεί κανείς να δει στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται κυρίως από την Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.
Έξω από το καταφύγιο εκτίθεται ένα αυτοκίνητο πολυτελείας, ένα Zim-12 σοβιετικής κατασκευής, δώρο που έλαβε ο Χότζα από τον Γιόζεφ Στάλιν.

















Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη