allnews-epirus

...ΟΤΑΝ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ ΜΑΣ ΓΟΗΤΕΥΕΙ...ΤΙ ΕΝΤΟΠΙΣΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ...



Kάποτε ήταν δείγμα πλούτου και επίδειξης σε όλη την Ευρώπη, από τα ανάκτορα, μέχρι τα αρχοντικά και τους πύργους της λεγόμενης υψηλής κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη.
Πανέμορφα κομμάτια από τότε, κοσμούν ακόμη Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές φανατικών συλλεκτών και είναι δίκαιη η υπερηφάνεια όσων τα κατέχουν, πέρα από το ότι, κάθε χρόνος που περνάει, η αξία τους μεγαλώνει κατακόρυφα.
Ναι, ο λόγος για την ζωγραφική σε πορσελάνη, είτε πρόκειται για μικρά κομμάτια, είτε για μεγάλα.
Αυτά πριν αιώνες…

Τα θυμήθηκα όλα σήμερα όταν για επαγγελματική δουλειά, βρέθηκα στα Γιάννινα και ο δρόμος έφερε την βόλτα μου, στην οδό Κωλέττη (είναι ο κατηφορικος δρόμος αριστερά απο το Δημαρχείο στο κέντρο της πόλης) και την περιέργειά μου κέντρισε μια πινακίδα. «Πινελιές» της Βερονίκης Νέσση»… 
Κάποια έργα της τα είχα γνωρίσει στο διαδίκτυο, αλλά ποτέ δεν είχα υπολογίσει ότι θα περνούσα το κατώφλι του εργαστηρίου της, -για μένα είναι εργαστήριο Τέχνης και όχι κατάστημα- και θα παρακολουθούσα από κοντά την διαδικασία ζωγραφικής σε πορσελάνη.
Αλλαξα το πρόγραμμά μου και κάθισα δίπλα στην Βερονίκη, για να παρακολουθήσω με ενδιαφέρον, πώς στην λευκή πορσελάνη με το πινελάκι της, έδινε ζωή με την ζωγραφική της…
Διανύουμε περίοδο πρίν το Πάσχα και η Βερονίκη, έχει εστιάσει σε υπέροχα πασχαλινά αυγά, γιορτινά σερβίτσια και κοσμήματα, αλλά είχε ήδη δημιουργήσει και υπέροχες πασχαλινές λαμπάδες που ξεχωρίζουν.
Μικρά πασχαλινά αριστουργήματα, σε τιμές που αδικούν την δουλειά της και το -πραγματικά έργο τέχνης-, αλλά τέλος πάντων διανύουμε και περίοδο οικονομικής κρίσης.
«Τα περισσότερα είναι παραγγελίες. Θέλουν να κάνουν ένα δώρο που θα μείνει για πάντα σε αυτούς που θα το δωρίσουν, ή για να στολίσουν το σπίτι τους…», μου είπε η Βερονίκη Και συνέχισε: 

«Κάποιοι κάνουν και συλλογή, με διαφορετικά θέματα σε κάθε αυγό, για να μείνουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Άλλοι τα θέλουν για να τα προσφέρουν σαν δώρο στους φίλους τους… Συνήθως τα θέματα είναι ανοιξιάτικα, πολύχρωμα με ποικιλία λουλουδιών…».
Και μη νομίσετε ότι η διαδικασία είναι εύκολη και σύντομη. Μετά την ζωγραφική και με ειδικά χρώματα για να αντέχουν στον χρόνο, όλα τα κομμάτια θα μπούν σε φούρνο για να επιβεβαιώσουν την αιωνιότητά τους.
 Ίδια διαδικασία και στα σερβίτσια, στα κοσμήματα, στα διάφορα διακοσμητικά ή χρηστικά έργα… Πέρα από την πορσελάνη, η Βερονίκη, δουλεύει την ζωγραφική και σε γυαλί .
Ανάλογα την προτίμηση των πελατών της, που πλέον δεν περιορίζονται στα Γιάννινα ή την Ήπειρο, αλλά επεκτείνεται σε όλη την χώρα και σε κάποιους συλλέκτες του εξωτερικού που της ζήτησαν συγκεκριμένα κομμάτια, κυρίως σε σερβίτσια. Η δουλειά της έχει εκτιμηθεί, κι αυτό το αξίζει πραγματικά…
Αυτή η γωνιά της Τέχνης στα Γιάννινα, με το υπέροχο γούστο, με γοήτευσε και κάθε φορά που θα έρχομαι στα Γιάννινα, εγώ, οι φίλοι ή οι συνάδελφοί μου, θα έχουμε σίγουρη προγραμματισμένη επίσκεψη στις «Πινελιές». Άλλωστε με την επίδειξη Πασχαλινών αυγών και κοσμημάτων, φίλες έσπευσαν να κάνουν τις δικές τους παραγγελίες, ανάλογα με τα γούστα τους και ελπίζω η Βερονίκη να προλάβει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους. 

Αλλά δεν είναι τα πασχαλινά και τα ανοιξιάτικα. Περιμένουμε τα καλοκαιρινά κοσμήματα, για την παραλία, τις εξορμήσεις των διακοπών τα ταξίδια. Θα δημιουργήσουμε την «μόδα της Βερονίκης» και θα γίνουμε το fan club της. Κι έχουμε τον τρόπο να το κάνουμε…



Ναι αυτή την φορά, εγκατέλειψα τα Γιάννινα με μια διαφορετική ικανοποίηση, γιατί εμείς οι γυναίκες, το ωραίο το εντοπίζουμε με μια ματιά και μας αιχμαλωτίζει. Επόμενο είναι στην συνέχεια, ότι μας αιχμαλωτίζει, να το αποκτούμε..Συμφωνείται  έτσι?     ΡΕΝΑ ΦΙΛΗ
























Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη