allnews-epirus

ΤΟ ALL NEWS EPIRUS ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ «Kruzenshtern»



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΟΥΣΗ
-----------------------------------
Όταν δέχτηκα την πρόσκληση από συναδέλφους της Πάτρας να επισκεφθώ ένα θρύλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που θα βρίσκονταν στο λιμάνι τους, οι πρώτες κουβέντες μου "...γιατί όχι..." και Δευτέρα απόγευμα, βρισκόμουν εκεί, για την προγραμματισμένη επίσκεψη χθες Τρίτη, κοντά στις 11 το πρωϊ. 
Μεγάλη η απογοήτευσή μου, η βροχή όλη την νύχτα, αλλά χθες ξημέρωσε μια υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα, ιδανική για να ανεβούμε στο ιστιοφόρο - θρύλο, που σημαιοστολισμένο, περίμενε τους επισκέπτες του στο παλιό λιμάνι του Αγίου Νικολάου, μπροστά ακριβώς απο τον επιβατικό σταθμό. Ο λόγος για το εκπαιδευτικό πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού  «Kruzenshtern», όπου εκπαιδεύονται εν πλώ τα αυριανά στελέχη του ναυτικού. "Το «Kruzenshtern» είναι τετρακάταρτος μυοδρόμωνας, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 1925-1926 στην Γερμανία στο Bremerhaven. 
Το 1946 δόθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση στα πλαίσια των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ονομάστηκε προς τιμήν του περίφημου Ρώσου θαλασσοπόρου Ιβάν Φίοντοροβιτς Κρουζενστέρν. Το πλοίο έχει ως βάση το λιμάνι της ρωσικής πόλης Καλινινγκράντ. Το ιστιοφόρο συμμετείχε σε πολλές υπερατλαντικές αποστολές και περίπλους της Γης. Κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ' 20, λίγα χρόνια μετά τον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο στα 1925 και 1926, στη  Γερμανία. Ονομάστηκε  «Kruzenshtern» προς τιμή του περίφημου Ρώσου θαλασσοπόρου Ιβάν Φέντoροβιτς Κρουζενστέρν.

Το τεράστιο ιστιοφόρο έχει πραγματοποιήσει τον περίπλου της Γης σε πολλές υπερατλαντικές αποστολές και για τον λόγο αυτό το προσωνύμιο που του έχουν δώσει οι ναυτικοί του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, είναι ο "γητευτής των 7 θαλασσών". Πλέον είναι εκπαιδευτικό ιστιοφόρο για το ρώσικο ναυτικό.
Διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι συνεχής η συντήρησή του, για να παραμένει καύχημα του ρωσικού στόλου. Το ιστιοφόρο έχει φτάσει στην Πάτρα με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη Νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941 – 1945.
Κατά την διάρκεια της διαμονής του το επισκέπτονται οι Πατρινοί  και όχι μόνο απο το πρωϊ μέχρι το απόγευμα.
Χθες σε ειδική εκδήλωση,  σε επίσημη τελετή έγινε και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ των λιμένων της Πάτρας και του Καλίνινγκραντ .
Σήμερα Τετάρτη, το πλήρωμά του θα επισκεφτεί τα Καλάβρυτα για να καταθέσει στεφάνια στο μνημείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο. Οι εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα πραγματοποιούνται με την συνεργασία της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος".
-Στην σκάλα του πλοίου, μας υποδέχτηκαν δύο αξιωματικοί του πλοίου που ευγενικά μας ενημέρωσαν οτι φωτογραφίες μπορούμε να βγάλουμε απο το εξωτερικό του πλοίου, αλλά όχι στο εσωτερικό του και μας υποσχέθηκε οτι θα μας στείλουν πολλές φωτογραφίες με e-mail. Όταν γύρισα μετά από λίγες ώρες στα Γιάννινα, είχαν φθάσει πάμπολλες φωτογραφίες και είχα το ...πρόβλημα, ποιά να επιλέξω. Διάλεξα λοιπόν τις πλέον αντιπροσωπευτικές. 
Ανεβαίνοντας στο κατάστρωμα του ιστιοφόρου, εντυπωσιακά τα πανήψυλα κατάρτια με τα διπλωμένα πανιά. Οι μπρούτζοι του  σκάφους καλογυαλισμένοι, το ξύλο παντού συντηρημένο και λουστραρισμένο. Τεράστιο το μέγεθός του. Ρωτήσαμε πόσα άτομα επιβαίνουν κα;ι χαμογελώντας μου απάτησαν : "Πολλοί...". Κι όντως ήταν πολλοί, γιατί πέρα απο αυτούς που είχαν υπηρεσία και βρίσκονταν στο πλιο, είδα πολλά γκρούπ να περιφέρονται στην Πάτρα, ή να κάθονται απολαμβάνοντας το καφεδάκι τους στην Αγίου Νικολάου.

Στην πλώρη 8 εκπαιδευόμενοι κάθονταν σε ένα πάγκο και συζητούσαν χαμογελαστοί. Μόλις μας είδαν σηκώθηκαν όρθιοι..."Σας αρέσει η Πάτρα?.."τους ρωτήσαμε: "Ωραία η Ελλάδα απάντησε ο ένας..". Ο δεύτερος μας έδειξε τον γαλάζιο τρούλο από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που ήταν ορατός απο εκεί, έκανε με τη γνωστή ρωσική μεγαλοπρέπεια τον σταυρό του και δείχνοντας την εκκλησία, είπε: "Χθες πήγαμε και προσκυνήσαμε τον Άγιο Ανδρέα...".
Όπου κι αν κινηθήκαμε στο πλοίο, πάντα κάποιο άγρυπνο μάτι παρακολουθούσε διακριτικά τους επισκέπτες και είμαι σίγουρος οτι, με την λήξη του επισκεπτηρίου του κοινού το απόγευμα, ένας αναστεναγμός ανακούφισης, θα έβγαινε απο τα στήθη όλων. Το  «Kruzenshtern», είναι καύχημα των ρώσων και δεν θέλουν πάνω του ούτε ίχνος γρατσουνιάς. Κι έχουν απόλυτο δίκιο...
Το γνώρισα απο την μιά άκρη του, μέχρι την άλλη, όπου φυσικά επιτρέπονταν. Το φαντάστηκα με ανοιγμένα τα πανιά του να σκίζει την θάλασσα και πραγματικά ζήλεψα αυτούς που ταξιδεύουν μαζί του...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ
Πανύψηλα εντυπωσιακά κατάρτια...

Οι εκπαιδευόμενοι, κάνουν όλες τις δουλειές για να γνωρίζουν τα πάντα γύρω απο τα πλοία 
Η πλοήγηση απο το κατάστρωμα
Πάτρα: Ο «γητευτής» των 7 θαλασσών που έδεσε στο λιμάνι!  – Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο
Υπερσύγχρονα συστήματα πλοήγησης, για την ασφάλεια του σκάφους 
Πάτρα: Ο «γητευτής» των 7 θαλασσών που έδεσε στο λιμάνι!  – Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο
Η εκκλησία του σκάφους
Πάτρα: Ο «γητευτής» των 7 θαλασσών που έδεσε στο λιμάνι!  – Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο
Το εστιατόριο του πληρώματος
Πάτρα: Ο «γητευτής» των 7 θαλασσών που έδεσε στο λιμάνι!  – Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο
Το εστιατοριο των αξιωματικών
Πάτρα: Ο «γητευτής» των 7 θαλασσών που έδεσε στο λιμάνι!  – Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο
Αίθουσα συσκέψεων αστυνομικών
Πάτρα: Ο «γητευτής» των 7 θαλασσών που έδεσε στο λιμάνι!  – Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο
Καμπίνα εκπαιδευομένων
Πάτρα: Ο «γητευτής» των 7 θαλασσών που έδεσε στο λιμάνι!  – Δείτε φωτογραφίες από το πλοίο
Αίθουσα με διακρίσεις και αναμνηστικά 




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη