allnews-epirus

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΥΦΛΗΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ....-ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ?


Μια μοναδική ευκαιρία, -αυτό δεν σημαίνει οτι ,  στο παρελθόν δεν υπήρξαν κι άλλες που πέρασαν ανεκμετάλλευτες-, παρουσιάζεται για την εγκατάσταση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τυφλού συστήματος προσγειώσεων - απογειώσεων, που θα αποτρέψει τις καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων, λόγω ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ALL NEWS EPIRUS, το τέλος του μήνα με την ευθύνη του Eurocontrol φθάνει κλιμάκιο ειδικών για την παρουσίαση και εγκατάσταση σε δύο ελληνικά αεροδρόμια του δορυφορικού συστήματος GBAS, που είναι η τελευταία σειρά σύγχρονων ραδιοβοηθημάτων,μετά τα γνωστά μας ILS.
Στον σχεδιασμό-πρόταση του Eurocontrol είναι το νέο σύστημα να τοποθετηθεί σε δύο αεροδρόμια, ένα απο τα οπoία είναι αυτο των Iωαννίνων, τα προβλήματα του οποίου είναι γνωστά και θέλει να δώσει οριστική λύση.
Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν απο την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορία (ΥΠΑ) που διατηρεί το δικαίωμα της τελικής επιλογής.
Να σημειωθεί οτι, πριν απο χρόνια, ένα παρόμοιο δορυφορικό σύστημα της Airbus, είχε σταλεί στην Ελλάδα για να τοποθετηθεί σε αεροδρόμιο που το είχε άμεση ανάγκη, αλλά....Αυτά τα μηχανήματα, αφού έμειναν καιρό στις αποθήκες, τελικά τοποθετήθηκαν μετά απο πολιτικές πιέσεις, σε άλλο αεροδρόμιο, που δεν τα είχε άμεση ανάγκη, αλλά ενίσχυσε τα ραδιοβοηθήματά του στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του. Τότε απο τα Γιάννινα, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε και είχε χαθεί εκείνη η ευκαιρία.

Το προσφερόμενο σήμερα GBAS κατασκευάζεται πλέον σε πολλές εταιρείες στην Ευρώπη και την Αμερική, το κόστος του είναι χαμηλότερο απο το ILS περισσότερο αξιόπιστο, αλλά έχει ελαφρά μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα. Επίσης, δεν απαιτεί εκτεταμένες χωματουργικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, μπορεί να τοποθετηθεί και να γίνουν οι δοκιμές σε λίγες ημέρες και επιπλέον δίνει την δυνατότητα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, να χρησιμοποιεί και τους δύο διαδρόμους του (14 και 32) στις προσγειώσεις-απογειώσεις, ανάλογα με τις καιρικές και όχι μόνο, συνθήκες.
Απο τα μέχρι τώρα στοιχεία του ALL NEWS EPIRUS οι ειδικοί που θα έλθουν στο τέλος του μήνα στην Αθήνα, θα επισκεφθούν και τα Γιάννινα για να εξετάσουν επιτόπου, τις δυνατότητες εγκατάστασης και λειτουργία του GBAS που θα εγκατασταθεί στον νέο πύργο ελέγχου που ολοκληρώθηκε. Οι εδώ υπεύθυνοι της ΥΠΑ, είναι ενήμεροι για το θέμα και κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβεί για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα ο αερολιμενάρχης κ. Μητσιμάρης.
Σε λίγες γμέρες λοιπόν, είναι η μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει το αεροδρόμιο το αναγκαίο σύστημα, που θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του. Θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία?
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη