allnews-epirus

«Ναπολεοντία» θα ανεβάσει για το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων


φωτογραφία από παλαιότερη πρεμιέρα του ΔΗΠΕΘΙ
στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ


Μετά από ένα χρόνο, αναγκαστικής λόγω εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, απουσίας το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επανέρχεται σε αυτό που έκανε τα προηγούμενα 30 χρόνια: μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία με
μια θεατρική παραγωγή που φέρνει τα εχέγγυα της ποιότητας του ηπειρωτικού θεάτρου, καλλιτεχνικούς συντελεστές και ηθοποιούς ηπειρώτες στο σύνολό τους, όπως ταιριάζει στη φιλοσοφία της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ, ένα έργο δηκτικό, κωμικό, συγκινησιακό, επίκαιρο, που περιγράφει το θέμα   της πολιτιστικής μας αλλοτρίωσης, της πρόσληψης ξένων ηθών, της αιώνιας για τη χώρα μας προσπάθειας «εξευρωπαϊσμού» 180 χρόνια τώρα, μια κωμωδία όπως ταιριάζει για μια ευχάριστη, ψυχαγωγική, απολαυστική και συνάμα προβληματισμένη βραδιά του καλοκαιριού, βραδιά που αφήνει την ευφορία και την ελπίδα  σε όσους την παρακολουθήσουν.    

«Η «Ναπολεοντία» είναι ένα ειρωνικό ιλαρόδραμα που διαδραματίζεται στο Ναύπλιο του 1835: στις απαρχές της δημιουργίας του ελληνικού κράτους όταν ο νεαρός Όθων αναλαμβάνει την εξουσία του νέου ελληνικού βασιλείου. Οι Έλληνες υπήκοοί του μυούνται στο βαλς, ξένοι χοροδιδάσκαλοι διδάσκουν και ντόπιοι χωροφύλακες εποπτεύουν. Μετά τον τουρκικό ζυγό οι Έλληνες προετοιμάζονται να παραδοθούν στη νέα δουλεία, αυτή του εξευρωπαϊσμού. Κωμικές καταστάσεις, ερωτικές ίντριγκες, διλλήματα ταυτότητας, ισορροπούνται στην σύγχρονη γραφή του Αντρέα Στάικου. Στο τέλος του έργου ο Βαυαρός εισβολέας θα ηττηθεί και ο απόμαχος αγωνιστής θα επαναφέρει τη γνήσια και μοναδική αλήθεια τούτης της γης, ευχή και  ελπίδα: «Ο ξένος κάποια στιγμή θα φύγει , το θυμάρι θα μείνει».

Η παράσταση θα δώσει την επίσημη πρεμιέρα της την Τετάρτη 8 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Θα ακολουθήσει περιοδεία στην οποία αναμένεται, όπως όλες τις προηγούμενες χρονιές, να συνδράμουν τόσο η ΠΕΔ Ηπείρου, όσο και οι Δήμοι της περιφέρειας, ενώ θα δώσει το παρόν και σε καταξιωμένα φεστιβάλ της υπόλοιπης χώρας. Συντελεστές της 106ης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής του ηπειρώτικου θεάτρου είναι:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπακόλας, σκηνικά – κοστούμια: Αγγελική - Βασιλική Σιδέρη, Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιολάντα Καπέρδα, Μαρία Κατσουλίδη,  Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά, Γιώργος Φλώρος.

Φεστιβάλ ερασιτεχνικής και μαθητικής θεατρικής δημιουργίας

Τους 3.000 αναμένεται να προσεγγίσει ο αριθμός των θεατών που παρακολουθούν τις παραστάσεις των θεατρικών ομάδων που εντάχθηκαν στον «Μάιο, μήνα ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας». Οι παραστάσεις συνεχίζονται  20, 24, 26 και 28 Μαΐου στο θέατρο «Καμπέρειο» με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Τις παραστάσεις των ερασιτεχνών θα ακολουθήσουν αυτές των μαθητών στο ίδιο χώρο. Το διάστημα από 4 έως 29 Ιουνίου έντεκα σχολεία θα παρουσιάσουν τις δικές τους θεατρικές δημιουργίες συμμετέχοντας στη «Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων» που οργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. 



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη