allnews-epirus

ΕΦΥΓΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ- Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΊΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΩΝΤΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ- ΕΦΘΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ....


  
Πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 76 χρόνων,  και κηδεύτηκε το Σάββατο  στην Αθήνα όπου ζούσε εδώ και πολλά χρόνια, ο  επιχειρηματίας Κώστας Αναστασίου, ίσως όχι ιδιαίτερα γνωστός στους νεώτερους, αλλά πασίγνωστος στην δεκαετία κυρίως του ’70 και του ’80, σαν ο πλέον πετυχημένος, με πολλές επιχειρήσεις και με τουλάχιστον 3.500 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα.
Τους τελευταίους 4 μήνες, μετά από ένα βαρύ εγκεφαλικό, νοσηλεύονταν στην Εντατική νοσοκομείου της Αθήνας.
Βέρος Γιαννιώτης, από εδώ ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, πρόσφερε πολλά στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία, εδώ γνώρισε πίκρες που τον απομάκρυναν κι εδώ γνώρισε πολιτικούς που τον εκμεταλλεύτηκαν και τον οδήγησαν σε δύσβατα μονοπάτια, μέχρι που τον έσπτωξαν στην απόγνωση, χωρίς όμως να το πετύχουν απόλυτα, γιατί ο πεισματάρης  Ηπειρώτης ήταν γερό επιχειρηματικό σκαρί.
Στην 10ετία του ’80, αφού με δόλιο τρόπο του πήραν την τράπεζα που είχε ιδρύσει, σε μια συνάντηση μαζί του, μου είχε εκμυστηρευτεί πώς ξεκίνησε, τι πέτυχε, τις κινήσεις που έγιναν εναντίον του, ποιους επώνυμους βοήθησε οικονομικά  οι οποίοι στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον του για να μη του επιστρέψουν τα χρήματα κ.λ.π. Πολλά από αυτά τα είχα δημοσιεύσει στα «Νέα» και είχαν προκαλέσει έντονες συζητήσεις τότε. Κι όλα με στοιχεία, δίνοντάς μου κι ένα ογκώδη φάκελο, με πραγματικά ντοκουμέντα…
Ήταν πασίγνωστο στα Γιάννινα και όχι μόνο, πόσες φτωχές οικογένειες είχε υπό την προστασία του, πόσα παιδία σπούδασαν με δικά του χρήματα, πόσοι στάλθηκαν σε νοσοκομεία στο εξωτερικό. Τα μαθαίναμε κι όταν οι δημοσιογράφοι ζητούσαν ενημέρωση για κάποιες περιπτώσεις απαντούσε γελώντας: «Τα διαψεύδω όλα, άλλος Αναστασίου θα είναι…».
Αυτός ήταν ο Κώστας Αναστασίου, μια πολύ ισχυρή επιχειρηματική προσωπικότητα, που όμως είχε ένα σοβαρό ελάττωμα. Διέθετε την ευαισθησία των Ηπειρωτών και εκεί πόνταραν αυτοί που τον οδήγησαν σε περιπέτειες.
Ας θυμηθούμε λοιπόν στη μνήμη του, ποιος ήταν ο Κώστας Αναστασίου…

ΤΑ ΤΖΟΥΚ ΜΠΟΞ «ΑΜΙ»

Το επιχειρηματικό ξεκίνημα του Κώστα Αναστασίου στην Ελλάδα, έγινε με κάτι το πρωτοποριακό. Ξεκίνησε την εισαγωγή των ηλεκτρόφωνων  (τζούκ –μπόξ) ΑΜΙ, που ταχύτατα κατά χιλιάδες, επεκτάθηκαν σε κέντρα διασκέδασης, καφενεία, εστιατόρια, κλαμπ κ.λ.π. ακόμη και στα πλέον απομακρυσμένα χωριά. Με μια δραχμή, οι πελάτες επέλεγαν ένα από τα 250 περίπου τραγούδια από δισκάκια, ελληνικά και ξένα, και διασκέδαζαν με την ισχυρή του μουσική. Η έδρα της ΑΜΙ ήταν στα Γιάννινα, αλά σύντομα αντιπροσωπείες δημιουργήθηκαν σε κάθε πόλη. Σήμερα τα ΑΜΙ που υπάρχουν έχουν συλλεκτική αξία και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ακόμη σε μερικά παλιά καφενεία. Πριν χρόνια ο αδελφός του Κώστα, Νίκος Αναστασίου, είχε δώσει στον γνωστό μουσικό παραγωγό Πάνο Γεραμάνη, μεγάλο αριθμό από δίσκους με παλιά ελληνικά τραγούδια που ακούστηκαν από τις εκπομπές του στην ΕΡΑ.

ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Επόμενο επιχειρηματικό βήμα πάλι από τα Γιάννινα, ήταν τα «Μάρμαρα Αναστασίου». Από τα λατομεία του, το Γιαννιώτικο μάρμαρο, έγινε γνωστό σε όλη την  Ελλάδα, ανοίγοντας επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς Γιαννιώτες στον τομέα αυτό. Πολύ σημαντικές ήταν και οι εξαγωγές μαρμάρων σε πολλές χώρες. Μόνο τα «Μάρμαρα Αναστασίου, απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους στα Γιάννινα και άλλες περιοχές (λατομείο μαρμάρων στην Καβάλα κ.λ.π.) της χώρας.

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Την ίδια περίοδο που ανθούσε η οικοδομική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα, προχώρησε στην  ανέγερση πολλών πολυκατοικιών στα Γιάννινα και Αθήνα. Οικογένειες Γιαννιωτών με οικονομική προβλήματα, βρήκαν τότε την συμπαράστασή του και απέκτησαν στέγη σε πολύ χαμηλές τιμές ή με δόσεις που σε πολλές περιπτώσεις ποτέ δεν ξεπληρώθηκαν, αλλά και που ο ίδιος είχε διαγράψει αυτά τα χρέη από τα τεφτέρια του.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΕΡΙΟΥ ΔΟΛΙΑΝΩΝ

Παρατηρώντας ότι υπήρχε έλλειψη στα νοσοκομειακά και λοιπά αέρια στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες Βαλκανικές χώρες, με αποτέλεσμα να γίνονται πανάκριβες εισαγωγές, κατασκεύασε στα Δολιανά με πανάκριβη επένδυση το υπερσύγχρονο για την εποχή του, Εργοστάσιο Αερίου Δολιανών, που θα απασχολούσε 300-350 εργαζόμενους, αλλά  σχεδόν δεν λειτούργησε καθόλου, μετά από πολιτικές  και λοιπές πιέσεις και διωγμούς, πολλές από τις οποίες προέρχονταν από επιχειρηματικά κυκλώματα της Αθήνας. Απηυδισμένος εγκατέλειψε το εργοστάσιο που παραμένει από τότε κλειστό. Η υπόθεση αυτή είχε κλονίσει όχι μόνο την υγεία του, αλλά και τις άλλες επιχειρήσεις του.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ίσως λίγοι θα γνωρίζουν σήμερα, ότι ο Κώστας Αναστασίου, είχε ιδρύσει και την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, με σημαντικά κεφάλαια. Η συγκεκριμένη τράπεζα, είχε εκτιναχθεί σε όλη την χώρα, αλλά ξαφνικά, ο Κώστας Αναστασίου την έχασε …μέσα από τα χέρια του, και αυτοί που είχαν προσληφθεί από αυτόν για να την διοικήσουν, σήμερα είναι κορυφαίοι τραπεζίτες. Ποτέ δεν ρίχθηκε φώς σε αυτή την υπόθεση και ποτέ δεν απαντήθηκαν σοβαρά ερωτήματα, ενώ και στην Δικαιοσύνη που προσέφυγε, τελικές αποφάσεις δεν έχουν εκδοθεί..,

ΤΟ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στοχεύοντας πάντα σε κάτι πρωτοποριακό, Είχε κατασκευάσει στην Αθήνα το πρώτο παγοδρόμιο της χώρας. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Προχώρησε σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γιατί όλοι παραδέχονταν το «κοφτερό» μυαλό του και την μοναδική μνήμη που διέθετε. Τα τελευταία χρόνια, μέχρι να αρρωστήσει προ τετραμήνου, είχε προχωρήσει στην ανέγερση πολλών πολυκατοικιών στην Καλαμάτα και την Σπάρτη.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ















Με τον Κοντογιωργάκη και τον Μήτσο Τσάντα 

Ο  Κώστας Αναστασίου, άφησε τη σφραγίδα του και στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Στο χρονικό διάστημα 1979-1981. Ανέλαβε πρόεδρος χωρίς να γνωρίζει πολλά πράγματα για το ποδόσφαιρο, αλλά θέλοντας να προσφέρει στην ομάδα της πόλης του και πρόσφερε πάρα πολλά, κυρίως οικονομικά. Θυμάμαι κάτι  χαρακτηριστικό από την θητεία του στον ΠΑΣ. Στην Θεσσαλονίκη στο Καυτατζόγλειο, ο ΠΑΣ αντιμετώπιζε τον Ηρακλή. Κάποια στιγμή ο Ηρακλής πετυχαίνει γκόλ και ο Κώστας Αναστασίου που πρόσφατα είχε αναλάβει τα καθήκοντά του,  τινάζεται από την θέση του πανηγυρίζοντας. Όσοι είμασταν δίπλα, του είπαμε: «Πρόεδρε το γκόλ το έβαλε ο Ηρακλής…» Και μας απαντά: «Τι λέτε , αφού αυτός που το έβαλε, φοράει μπλέ…». Κι όταν του εξηγήσαμε, μας απάντησε αφοπλιστικά: «Καλά θα μάθω, ακόμη είμαι στην αρχή…».
















Κοπή πίττας στον ΠΑΣ Γιάννινα. Πίσω του ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Είχε αναλάβει τον ΠΑΣ μετά την θητεία του Γιώργου Κωνταντόπουλου, και κυρίως ο τελευταίος ήταν που τον έπεισε να αναλάβει τα ηνία των «κυανολεύκων». Στην θητεία του ο ΠΑΣ δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα,  ήταν αγαπητός σε όλους,  ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και χωρίς ίχνος αυτοπροβολής.  
Ο Κώστας Αναστασίου, άφησε την δική του σφραγίδα στην επιχειρηματική δραστηριότητα των Ιωαννίνων. Από την «Μάντρα του Αλέξη» την γνωστή τότε ταβέρνα του πατέρα του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κολοσσό και ήταν πασίγνωστος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε μεγάλα σχέδια       για τα Γιάννινα, αλλά έκανε ένα σοβαρό λάθος. Εμπιστεύονταν λάθος ανθρώπους...
Το All News Epirus συλλυπείται θερμά την οικογένειά του…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη