allnews-epirus

Έλληνας ανακάλυψε ότι τα προβιοτικά καταπολεμούν το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

   
Η προστατευτική δράση των προβιοτικών στη γαστρεντερική φλεγμονή και στη μείωση του καρκίνου του εντέρου έχει ήδη αποδειχθεί από διάφορες μελέτες. Τώρα, μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής έναν έλληνα ερευνητή της διασποράς, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια), δείχνει ότι τα προβιοτικά -ζωντανοί «καλοί» μικροοργανισμοί- έχουν ανάλογη ωφέλιμη δράση στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συχνότερη μορφή καρκίνου του ήπατος.
         Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Παναγιώτου της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν στα ποντίκια ένα νέο μίγμα προβιοτικών, το Prohep, το οποίο επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στα ζώα, ενώ μείωσε το μέγεθος και το βάρος των όγκων κατά 40% σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν είχαν πάρει προβιοτικά.
         Τα προβιοτικά άλλαξαν δραστικά την μικροβιακή κοινότητα στο έντερο των ζώων, ευνοώντας ορισμένα «καλά» βακτήρια (Prevotella, Oscillibacter κ.α.), τα οποία παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες και έτσι προστατεύουν το έντερο και, τελικά, το ήπαρ.
         Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η έκτη συχνότερη μορφή καρκίνου και η δεύτερη πιο θανατηφόρα παγκοσμίως. Οι γιατροί, εδώ και χρόνια, αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες πέρα από τις παραδοσιακές (χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία κλπ).
         Οι ερευνητές εξέφρασαν μάλιστα την αισιοδοξία τους ότι τα προβιοτικά μπορούν να παίξουν ωφέλιμο ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου, ιδίως αν λαμβάνονται προληπτικά.
         Ο Γιάννης Παναγιώτου αποφοίτησε το 1998 από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2004. Διετέλεσε καθηγητής στο Κέντρο Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας και από το 2012 είναι επικεφαλής της Ομάδας Βιολογίας Συστημάτων και Βιοπληροφορικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Παύλος Δρακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη