allnews-epirus

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ & ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ?



Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους Γιαννιώτες, να έχουν μια ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσωπεί την Ήπειρο –και όχι μόνο- σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και να μη μπορεί να δώσει τον αγώνα της έδρας του στο "Ζωσιμάδες". Σε ένα γήπεδο που κατασκευάστηκε τμηματικά πριν δεκαετίες, για να καλύψει ανάγκες ποδοσφαίρου, στίβου, και ποικίλων άλλων εκδηλώσεων.
όλα σε ένα και της ...κακιάς ώρας".
Ένα ακόμη δείγμα του εμπαιγμού του κράτους προς τους Γιαννιώτες (μπορώ να απαριθμήσω δεκάδες ακόμη παρόμοια χρονίζοντα από δεκαετίες), αλλά και αδιαφορίας των ντόπιων εκλεγέντων από το Λαό, υπουργών, βουλευτών, Νομαρχών, Περιφερειαρχών κ.λ.π.κ.λ.π.
Ποιος Γιαννιώτης δεν αισθάνεται ντροπή, να αναγκάζεται σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα, να αναζητά γήπεδο στην Αθήνα, το Αγρίνιο κ.λ.π. για να δώσει τους αγώνες του με τις ευρωπαϊκές ομάδες.  Ποιός δεν αισθάνεται ντροπή, για τους χαρακτηρισμούς των Νορβηγικών ΜΜΕ από τον αγώνα με την ODD που χαρακτήρισαν το «Ζωσιμάδες» σαν ένα…χωράφι. Και είδαμε το Νορβηγικό γήπεδο, σε μια πόλη μικρότερη από τα Γιάννινα…

Η ανάγκη ενός γηπέδου στα Γιάννινα, είναι μια πονεμένη ιστορία που ξεκίνησε στις αρχές της 10ετίας του ’70, τότε που στις εξέδρες του «Ζωσιμάδες» στριμώχνονταν μέχρι 12.000 όρθιοι θεατές, για τον «Αγιαξ της Ηπείρου». Καταιγισμός υποσχέσεων –κυρίως προεκλογικών-, για νέο γήπεδο χωρητικότητας τουλάχιστον 30.000 καθήμενων θεατών, Λόγια του αέρα… Και τα χρόνια περνούσαν χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί… Και φθάνουμε στο 1994, όταν στο… σκοτάδι «άναψε ένα φλάς», για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου 3.000 θέσεων  και κατασκευή εξεδρών 12-15.000 θέσεων στο Πανηπειρωτικό, όπου δημιουργήθηκαν οι άλλοι αθλητικοί χώροι και ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο 1000 περίπου θέσεων. Γιατί συγχέουμε το κλειστό γυμναστήριο και το ποδοσφαιρικό γήπεδο? Θα το δείτε στη συνέχεια…
Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, καταγράφουμε περιληπτικά με την σειρά τα γεγονότα:
-Τον Μάϊο του 1994, για να εγκαινιαστεί το κλειστό γυμναστήριο στο Μέτσοβο, ήλθε ο τότε ΓΓΑ Βασιλακόπουλος. Εκεί λοιπόν οι τοπικοί παράγοντες, ζήτησαν από τον κ. Βσιλακόπουλο, την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου. Πήραν το «οκέϋ» και άρχισαν οι διαδικασίες, για χώρο κ.λ.π.
-Τον Απρίλιο του 1995, ο μηχανικός της ΓΓΑ κ. Παπαγεωργίου, ήλθε στα Γιάννινα, ενέκρινε τον χώρο για το Κλειστό που είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο  στον Βοτανικό και επισκέφθηκε το Πανηπειρωτικό, για να εξετάσει τις δυνατότητες επέκτασης των κερκίδων περιμετρικά του κεντρικού ποδοσφαιρικού γηπέδου, όπου είχε προβλεφθεί σημαντική έκταση για την επέκταση των κερκίδων σε χωρητικότητα τουλάχιστον 12.00 θέσεων. Σε συνάντηση που είχε με τον τότε Νομάρχη Ν. Ζαρμπαλά και αντινομάρχη Ορέστη Ντούλια, παρουσιάστηκε και από τους δύο το πρόβλημα και του γηπέδου και δόθηκε το «οκέϋ» για τις δυνατότητες ανάπτυξης του γηπέδου, αφού προηγηθούν οι μελέτες κ.λ.π..
-Τον Ιούνιο του 1995 εγκρίθηκε από την ΓΓΑ η πρώτη χρηματοδότηση για μελέτες κ.λ.π. τόσο για το Κλειστό Γυμναστήριο, όσο και για το γήπεδο στο Πανηπειρωτικό, και μάλιστα στον ίδιο κωδικό στην ΣΑΕ ώστε να προχωρούν ταυτόχρονα τα δύο έργα.
-Τον Αύγουστο του 1995, το Τεχνικό  Γραφείο του Α, Παπασταύρου, αναλαμβάνει το χωροταξικό και γίνεται μια σύσκεψη στη ΓΓΑ. Εκεί λοιπόν οι Γιαννιώτες έκπληκτοι πληροφορούνται οτι ο Δήμος (δήμαρχος ο Λ. Γκλίναβος), δεν είχε στείλει το χωροταξικό της περιοχής στο Βοτανικό, αλλά ούτε και την απαιτούμενη απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου, παρ΄ότι τους είχαν διαβεβαιώσει για το αντίθετο.
Επόμενο ηταν η διαδικασία να σταματήσει, και μετά από ενάμιση μήνα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο και αποφασίζει σχετικά..
Πέρασαν κάποιοι μήνες, όλα πλέον είχαν μπλοκάρει, αλλά ταυτόχρονα είχε ανατεθεί σε Τεχνικό Γραφείο του Πειραιά η μελέτη για τις κερκίδες στο Πανηπειρωτικό. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε, στάλθηκε στην Νομαρχία και η παρουσία της με όλες τις λεπτομέρειες και την τελική μακέτα του έργου, είχε παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους. Το κόστος κατασκευής είχε υπολογιστεί στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το μόνο πρόβλημα που είχε επισημανθεί, ήταν του πάρκινγκ  που στο Πανηπειρωτικό είναι για 470 αυτοκίνητα. Βρέθηκε λύση για παραχώρηση γειτονικής έκτασης που τώρα ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών , τότε στον  Δήμο Ανατολής.
Ακολουθεί αλλαγή στην Νομαρχία και την θέση του Ν. Ζαρμπαλά, καταλαμβάνει ο Αλ. Καχριμάνης.
Το Αll News Epirus, επικοινώνησε με τον τότε αντινομάρχη Ορέστη Ντούλια, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι τον φάκελο με την μελέτη του γηπέδου , τα σχεδιαγράμματα κ.λ.π., είχε παραδώσει κατά την αποχώρησή του, την είχε παραδώσει στον αντικαταστάτη του. Επομένως η μελέτη κάπου βρίσκεται ξεχασμένη σήμερα σε κάποια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στη συνέχεια, ΓΓΑ, υφυπουργοί αθλητισμοί και διάφοροι που έρχονταν στα Γιάννινα, προχωρούσαν σε βαρύγδουπες  δηλώσεις γι αυτά τα ξεχασμένα έργα, έδιναν υποσχέσεις, «έταζαν λαγούς με πετραχήλια», αλλά τίποτε δεν γίνονταν….
Και σιγά σιγά η λήθη τα σκέπασε, και ζήσαν αυτοί καλά και μείς οι αφελείς μονίμως εμπαιζόμενοι, ξυπνάμε από τον λήθαργο, κάθε φορά που έρχεται στην επικαιρότητα ένα θέμα που έχει σχέση με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ή αγώνες μπάσκετ…. Και η πόλη δέχεται σχόλια ντροπής από UEFA και ξένες ποδοσφαιρικές ομάδες, γιατί το «Ζωσιμάδες»  θεωρείται «χωράφι» και με σοβαρές ελλείψεις για διεθνείς αγώνες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ 

4 Σχόλια

  1. ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΑΝΕΣ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΞΩ ΚΑΠΟΥ ή ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΟΘΗΣΩ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΔΩ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Βασιλειαδη, με τα γραφομενα σας μας λετε, οτι γνωριζατε την υπαρξη σχεδιων και τα ζητησατε για προσωπικη χρηση. Με ποια ιδιοτητα; Γιατι; Τι θα πει προςωπικη χρηςη για ενα μειζον θεμα που αφορα την πολη και εναν ολοκληρο νομο; Ενημερωσατε τον αρμοδιο υπηρεσιακο παραγοντα για την υπαρξη των σχεδιων, εστω και αν εσας δεν σας αρεσαν; Τι κανατε προσωπικα ως αιρετος για το συζητουμενο θεμα; Ειλικρινα, η απαντηση σας με προβληματιζει τα μαλα παρα η αδιαφορια ( οπως εσεις μας λετε ) του κ. Ορ. Ντουλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη