allnews-epirus

Εκατόμβη θυμάτων μετά τον σεισμό στην Ιταλία

Τουλάχιστον 120 νεκροί, πολλοί οι αγνοούμενοι από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία. Αγώνα με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία, χιλιάδες είναι πλέον οι άστεγοι.

Οι πυροσβέστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό όλων όσων έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Στο χωριό Aκκούμολι δύο μικρά παιδιά, εννέα μηνών και οκτώ ετών, περιλαμβάνονται στους αγνοούμενους. Στο χωριό Αματρίτσε περισσότερα από τα μισά σπίτια κατέρρευσαν ή έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Ο δήμαρχος, με δάκρια στα μάτια, ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορισθεί, όσο γίνεται, ο αριθμός των θυμάτων.
Στο μεταξύ, τραυματίες μεταφέρονται συνεχώς με ελικόπτερα στο καθολικό νοσοκομείο Τζεμέλλι της Ρώμης. Eκατοντάδες πολίτες έχουν σπεύσει στα διάφορα νοσοκομεία, κυρίως στην πόλη Ριέτι, στα σύνορα με την περιφέρεια Αμπρούτσο, για εθελοντική αιμοδοσία, όπως ζητήθηκε από τις αρχές. Μαζί με τους πυροσβέστες έχει κινητοποιηθεί η Πολιτική Προστασία, αλλά και ο στρατός. Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι συμβάλλουν στην προσπάθεια εντοπισμού των παγιδευμένων πολιτών, ενώ εθελοντές σκάβουν ακόμη και με γυμνά χέρια, βοηθώντας στον αγώνα ενάντια στον χρόνο.
Πρόχειροι καταυλισμοί για τους άστεγους
Αγώνας με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία
Αγώνας με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία
Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας επιμένουν με έμφαση ότι σε αυτή τη φάση η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές και προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει οριστικός απολογισμός σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τραυματιών και των νεκρών.
Tην ώρα αυτή στήνονται ειδικοί καταυλισμοί για την φιλοξενία των αστέγων, ενώ οι πρώτες βοήθειες- ιδίως στους ηλικιωμένους- είχε προσφερθεί έξω από τα κατεστραμμένα σπίτια τους. Πολλοί συγγενείς βρίσκονται πάνω από τα συντρίμμια και ζητούν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αντέξουν, μέχρι να καταφέρουν να τους απελευθερώσουν οι διασώστες.
Κοντά στη Ρώμη το επίκεντρο του σεισμού
Ισοπεδώθηκε το χωριό Αματρίτσε
Ισοπεδώθηκε το χωριό Αματρίτσε
Ο εφιάλτης του Εγκέλαδου χτύπησε τη νύχτα, στις τρεις και τριάντα έξι λεπτά (τοπική ώρα) την κεντρική Ιταλία. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε στο χωριό Ακκούμολι, έξω από την πόλη Ριέτι, σε απόσταση περίπου ενενήντα χιλιομέτρων από την Ρώμη. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης τα επιβεβαιωμένα θύματα του σεισμού ήταν τριάντα επτά.
Ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότσι έκανε λόγο για «τραγωδία», ζητώντας να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθαρίσει ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό, ο οποίος γέμισε πέτρες και συντρίμμια. Το καλοκαίρι η περιοχή έχει μεγάλη προσέλευση τουριστών, ενώ στο χωριό επιστρέφουν και πολλά άτομα που ζουν μόνιμα στη Ρώμη.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη