allnews-epirus

ΚΟΣΜΗΜΑ ΑΠΟ ΑΣΗΜΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...


Ένα ακόμη Μουσείο, άρχισε να λειτουργεί απο σήμερα το απόγευμα στα Γιάννινα. Στο κάστρο της πόλης, εγκαινιάστηκε το Μουσείο Αργυροτεχνίας, ένα πραγματικό κόσμημα απο ασήμι, αφιερωμένο στην φημισμένη Γιαννιώτικη Ασημουργία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ ασημένια αριστουργήματα κοσμούν σήμερα διεθνή Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

"Η Γιαννιώτικη τέχνη της αργυροχοΐας γεννά διαχρονικώς αριστουργηματικά κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης, βρίσκοντας πάντα την ουσία της έμπνευσής της στην Αρχαία Ελληνική Παράδοση και, πρωτίστως, στην Βυζαντινή Παράδοση. Το μεγάλο «μυστικό» της επιτυχίας της εντοπίζεται κυρίως στις μοναδικές τεχνικές κατασκευής, μεσ’ από τις οποίες αναδύεται ο υπέροχος συνδυασμός της καλλιτεχνικής τελειότητας και της υψηλής αισθητικής των έργων που αδιάκοπα δημιουργούν οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες", επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.


ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

«Η Ελλάδα είναι πνεύμα και πολιτισμός» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, σήμερα το απόγευμα, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε τα εγκαίνια του Μουσείου, εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος στον Πολιτισμό και επισήμανε ότι «η οικονομία, το Τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι, αλλά ζουν στην κοινωνία και οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται. Μάλιστα είπε, οι Τράπεζες των οποίων σεβόμαστε την ανεξαρτησία, οφείλουν και εκείνες να σέβονται την παράδοση του τόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος σε επισήμανση που έκανε κατά την ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Στάικου ότι εύχεται και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το παράδειγμα, είπε «εγώ θέλω να διακηρύξω ότι είναι υποχρέωσή τους να συνεχίσουν την παράδοση αυτή» και απέδωσε τα εύσημα στον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα λέγοντας «είναι ένας μεγάλος Τραπεζίτης, ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, ένας πραγματικός Έλληνας».
Αναφερόμενος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «η Ήπειρος και κυρίως τα Ιωάννινα ήταν πάντα ένας χώρος μεγάλης λαϊκής παράδοσης και τέχνης» και πως η αργυροτεχνία αποτελεί κορωνίδα αυτής της παράδοσης και πρέπει να παρατηρήσει ότι αυτή η παράδοση πάει μακριά στην αρχαιότητα.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με την δημιουργία του Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, τίμησε «όπως της ταιριάζει, την κυριολεκτικώς εθνική συμβολή της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε ειδική αναφορά στη λαϊκή τέχνη και παράδοση που αφορά την αργυροτεχνία και παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό. «Η διαδρομή οριστικής καταξίωσης της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας, ξεκινά από την εμβληματική περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ενώ η μεγαλύτερη άνθησή της, παρατηρείται τον 18ο και 19ο αιώνα. Τότε, οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες, κατέστησαν την πόλη τους, το σημαντικότερο κέντρο αρχυροχοΐας στα Βαλκάνια».
Επισήμανε ακόμη πως η Γιαννιώτικη τέχνη της αργυροχοΐας, γεννά αριστουργηματικά κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης, ενώ βρίσκει πάντα, την ουσία της έμπνευσής της, στην Αρχαία Ελληνική Παράδοση και πρωτίστως, στην Βυζαντινή Παράδοση. Μάλιστα, απέδωσε τα εύσημα, στους Γιαννιώτες τεχνίτες, για την υψηλή αισθητική και την καλλιτεχνική τελειότητα.
«Το μεγάλο "μυστικό" της επιτυχίας της, εντοπίζεται κυρίως στις μοναδικές τεχνικές κατασκευής, μέσα από τις οποίες αναδύεται, ο υπέροχος συνδυασμός της καλλιτεχνικής τελειότητας και της υψηλής αισθητικής των έργων, που αδιάκοπα δημιουργούν οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε, την προσφορά του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς» στον Πολιτισμό μας και επισήμανε ότι, το «Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων» προσθέτει «έναν ακόμη κρίκο στην λαμπερή αλυσίδα πολιτισμού την οποία ο Όμιλος Πειραιώς έχει κληροδοτήσει στην Ελλάδα».
Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η κ. Όλγα Γεροβασίλη ενώ παραβρέθηκαν, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ευρωβουλευτές, βουλευτές κομμάτων και άλλοι.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το Μουσείο Αργυροτεχνίας  βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδα του προμαχώνα καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν. 
Σκοπός του είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία και η διάχυση της πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στο ευρύ κοινό. Επίσης, η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής γύρω από τα οποία αυτή αναπτύχθηκε και άκμασε. 
Πρόκειται για μουσείο θεματικό, αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα  και μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά, η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.

Τι θα δείτε:
Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται στα δύο επίπεδα του προμαχώνα. Στο πρώτο επίπεδο αναπτύσσεται το βασικό μέρος της έκθεσης, που αναφέρεται στην ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην Ήπειρο. Ο επισκέπτης, μέσα από ποικίλα εποπτικά μέσα (κείμενα, εποπτικό υλικό, ταινίες τεκμηρίωσης, πολυμεσικές εφαρμογές) ανακαλύπτει παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων, μαθαίνοντας για τα στάδια της κάθε τεχνικής έως τη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Στο δεύτερο επίπεδο παρουσιάζεται η συλλογή έργων ηπειρώτικης αργυροχρυσοχοΐας από το 18ο έως τον 20ό αιώνα. Κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες, όπως κοσμήματα, όπλα και πολεμική εξάρτυση, ασημικά του σπιτιού και προσωπικά είδη είναι μερικά από τα αντικείμενα της συλλογής.
Αναφορές υπάρχουν και στη σύγχρονη αργυροτεχνία με δείγματα από τη δουλειά αργυροχόων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.
Στο χώρο του μουσείου είναι εγκατεστημένα διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια, ενώ παράλληλα εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα. 
Στην  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις, και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη