allnews-epirus

ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΟΠΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΥΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...


Aλυσσοπρίονα από χθες στο δασύλλιο της πόλης, για την κοπή όλων των επικίνδυνων πεύκων  στις περιοχές που τα πανύψηλα δένδρα έχουν πάρει κλίση και απειλούν σπίτια. Το Δασαρχείο χρειάστηκε να επέμβει μετά απο πολλές καταγγελίες κατοίκων, αλλά και από ελέγχους που έγιναν από υπαλλήλους του

 Τα επικίνδυνα δέντρα έχουν «σημαδευτεί» από το Δασαρχείο και κόβονται από ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει αυτό το έργο.
Η κοπή ξεκίνησε από την περιοχή της «Καλλιθέας» και θα συνεχιστεί σε όλο το μήκος του δασυλλίου. Υπολογίζεται ότι θα κοπούν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες από πεύκα, ‘ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος πτώσης  των δένδρων σε σπίτια ή διερχόμενα αυτοκίνητα σε δρόμους κοντινούς του δάσους.


Το All News Epirus επισκέφθηκε την περιοχή που γίνεται η κοπή των δένδρων. Οι κορμοί θα απομακρυνθούν από την εταιρεία που ανέλαβε την κοπή, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, πότε και από ποιους θα γίνει η απομάκρυνση των όγκων κομμένων κλαδιών.

Η φύση φροντίζει για την αναδάσωση

φωτο:Νέα δενδρύλλια, κάθε μεγέθους, φύτρωσαν δίπλα στα παλιά....

Στην περιοχή που γίνεται η κοπή, με ευχάριστη έκπληξη διαπιστώσαμε δεκάδες αυτοφυή νεαρά πεύκα, διαφόρων μεγεθών που σε λίγα χρόνια θα αντικαθιστούν τα παλιά. Η φύση φρόντισε και γι αυτό, αν και σε κάποιες περιοχές περιμετρικά του δασυλλίου θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία φύτευσης νέων δένδρων. 
Μόνο έτσι θα συνεχιστεί η ύπαρξη του δασυλλίου και στο μέλλον, παραμένοντας ένας «πνεύμονας πρασίνου» για την πόλη και στις επόμενες γενιές. 
Μάλιστα πολλοί ειδικοί προτείνουν να φυτευτούν και δένδρα που δεν καίγονται εύκολα και δεν μεταδίδουν την φωτιά, σε μια τέτοια περίπτωση…

Η  ιστορία του δασυλλίου

Στη θέση του σημερινού καταπράσινου δασυλλίου της πόλης, μέχρι το 1928 υπήρχαν μόνο «γυμνοί» από κάθε δένδρο λόφοι, που φύτρωνε μόνο χορτάρι και μερικοί θάμνοι.
Στις 25 Νοεμβρίου 1928, γιορτή της Αγίας Αικατερίνης οι μαθητές της νεοσύστατης τότε Αγροτικής Σχολής με τους καθηγητές τους, φύτεψαν τα πρώτα 178 δενδρύλλια πεύκων, συμπτωματικά από την ίδια περιοχή που χθες άρχισε η κοπή των επικίνδυνων πεύκων στην «Καλλιθέα».
Ήταν η αρχή… Τα επόμενα χρόνια, μαθητές σχολείων και σύλλογοι, μέχρι το 1936  συνέχισαν την δενδροφύτευση, δημιουργώντας τελικά ένα δάσος πεύκης που επεκτείνεται σε 864 στρέμματα.
Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο μετά το 1928 δημιουργήθηκαν και το δασύλλιο στο νησί και το απέναντι δασύλλιο στο Μιτσικέλι.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη