allnews-epirus

Το όνειρο της δημάρχου που έγινε εφιάλτης

Η Ινμρέτ μεγάλωσε στη Γερμανία για να προστατευθεί από τις διώξεις των Κούρδων. Επέστρεψε ωστόσο στην Τουρκία, έγινε δήμαρχος και τώρα συνελήφθη με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ένα όνειρο που έγινε εφιάλτης.

Videostill aus Türkei: Deutsche als Bürgermeisterin Leyla Imret (DW)
Η Λέιλα Ιμρέτ έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή διαδρομή. Η 29χρονη σπούδασε παιδαγωγικά και κομμωτική στο Όστερχολτζ Σάρμπεκ στη Βρέμη. Κατάφερε να γίνει δήμαρχος στην κουρδική πόλη Τζίζρε στην νοτιανατολική Τουρκία αλλά τώρα το μόνο που της έχει απομείνει από εκείνη την περίοδο είναι οι επισκεπτήριες κάρτες. Οι τουρκικές αρχές την συνέλαβαν την περασμένη Τρίτη μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους της με κατηγορίες που σχετίζονταν με την τρομοκρατία. Η Ιμρέτ όμως είχε κάνει τα αδύνατα δυνατά για να επιστρέψει στην πατρίδα της από την Γερμανία όπου ζούσε . Ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα κατέληγε στη φυλακή.
Η ιστορία της Ιμρέτ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς τα πολιτικά γεγονότα στην Τουρκία επηρεάζουν τη ζωή των Τούρκων της Γερμανίας. Το 1996 όταν το κουρδικό βρισκόταν σε έξαρση στην Τουρκία, η μητέρα της Ιμρέτ θέλοντας να προστατεύσει τη μικρή της κόρη την έστειλε σε συγγενείς στην Γερμανία.
Τα ξανθά της μαλλιά και τα γαλάζια της μάτια την έκαναν να μοιάζει με Γερμανίδα. Μεγάλωσε με τη θεία της στο Όστερχολτζ Σάρμπεκ. Μετά το σχολείο σπούδασε παιδαγωγικά. Όταν ενηλικιώθηκε οι αρχές ήθελαν να την απελάσουν. «Ήθελαν να με στείλουν πίσω στην Τουρκία και εγώ δεν το ήθελα με τίποτα» θυμάται. Ένας γνωστός της που είχε κομμωτήριο θέλοντας να τη βοηθήσει την προσέλαβε ως μαθητευόμενη. Η ίδια ήθελε να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες ωστόσο η μόνιμη θέση της διασφάλιζε ότι δεν θα την απελάσουν. Κατάφερε να πάρει άδεια παραμονής αορίστου χρόνου.
Θα έφευγα εάν δεν είχα την ευθύνη
Videostill aus Türkei: Deutsche als Bürgermeisterin Stadt Cizre (DW)
H πόλη Τσιζρέ
Η Λέιλα Ιμρέτ θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Τουρκία το 2009 και θα δει τη μητέρα και τα αδέλφια της μετά από 13 χρόνια. Το 2013 αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα της όπου πια είχε ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους.
Στη Γερμανία η Ιμρέτ είχε μάθει πως λειτουργούν οι κοινότητες και πίστεψε πως θα μπορούσε πολλά να μεταφέρει στον τόπο της ώστε να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων στην πόλη Τζίζρε. Κατάφερε μάλιστα το 2014 να συγκεντρώσει το 83% των ψήφων και να εκλεγεί δήμαρχος. Την πολιτική μπορεί να μην την σπούδασε στο πανεπιστήμιο, την έκανε όμως πράξη.
Τώρα όμως η δημοφιλής δήμαρχος συνελήφθη και κατηγορείται ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Στην πόλη Τζίζρε η ειρηνευτική διαδικασία έχει παγώσει εδώ και καιρό. Μάχες μαίνονται, ενώ αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Η ίδια πάντως φαίνεται να κρατάει την ψυχραιμία της. «Μετά την τόση εμπιστοσύνη του κόσμου δεν μπορώ να τα παρατήσω» και λίγο μετά συμπληρώνει διστακτικά «εάν δεν είχα όμως αυτή την ευθύνη θα έπαιρνα την οικογένειά μου και θα έφευγα».
Καν Μερέι / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη