allnews-epirus

H επόμενη μέρα των σεισμών στην Ιταλία

Δυο μεγάλοι σεισμοί έπληξαν χθες βράδυ την κεντρική Ιταλία, τις περιφέρειες Oύμπρια και Μάρκε. Ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε την ζωή του από ανακοπή καρδιάς, ενώ δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά.

Italien Erdbeben (picture-alliance/AP Photo/S. Perozzi)
«Πρόκειται σχεδόν για θαύμα, ο απολογισμός θα μπορούσε να ήταν πολύ βαρύτερος», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ανζτελίνο Αλφάνο. Υποσχέθηκε, παράλληλα, ότι θα δοθεί σε όλους τους πολίτες της περιοχής , άμεσα, μια νέα  στέγη.
Και οι άστεγοι είναι χιλιάδες, πάνω από χίλιοι μόνον στο χωριό Βίσσο και στην γύρω περιοχή. Πολλά σπίτια είχαν ήδη εκκενωθεί από τον σεισμό του Αυγούστου, που έπληξε, πάντα, την κεντρική Ιταλία. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κάτοικοι πρόλαβαν να απομακρυνθούν αμέσως μετά την πρώτη δόνηση, στις επτά και έντεκα λεπτά χθες βράδυ.
Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων
Erdbeben in Italien Trümmer (dpa)
Άλλος ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και των Πυροσβεστών, οι οποίοι εργάσθηκαν όλη την νύχτα, κάτω από τη βροχή, για να εξακριβώσουν το μέγεθος της καταστροφής. Μετά  το νέο αυτό σεισμό, ο Ρέντσι πρόκειται να ζητήσει  ακόμη πιο αποφασιστικά, να μην συμπεριληφθούν τα έξοδα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, στις πάγιες δαπάνες του δημοσίου. Είναι η θέση που η Ιταλία προωθεί με έμφαση, στις επαφές της με τις Βρυξέλλες, τις ημέρες αυτές.
Σήμερα τα σχολεία έμειναν κλειστά σε δέκα πόλεις της κεντρικής Ιταλίας. Θα γίνουν αυτοψίες για να εξακριβωθεί κατά πόσον  είναι ασφαλή. Το σχέδιο που έχει ήδη εγκρίνει η κυβέρνηση- το οποίο προβλέπει και  την αντισεισμική τους θωράκιση- αγγίζει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό το οποίο, τώρα, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.
Aθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη