allnews-epirus

WWF: Μείωση των υδρόβιων ζώων κατά 81%

Πανίδα και χλωρίδα υπό εξαφάνιση, δάση που έχουν αποψιλωθεί, νερά που έχουν αδειάσει από ψάρια και αμφίβια. Η έκθεση του WWF που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική.

Wasserkraftwerk am Kongo (picture alliance / dpa)
Ακόμα και οι ειδικοί που ασχολούνται με την προστασία της φύσης και είναι συνηθισμένοι στις δυσάρεστες σχετικές ειδήσεις, πρέπει πραγματικά να επιδείξουν μεγάλη ψυχραιμία ακούγοντας τις σημερινές ειδήσεις από το Βερολίνο. Τα ζώα του γλυκού νερού, μειώθηκαν κατά 81%. Πολύ λιγότερα ερπετά, αμφίβια και ψάρια ζουν μέσα και γύρω από  λίμνες και ποτάμια σε σχέση με πριν από 70 χρόνια. «Τα στοιχεία αυτά ακόμα και για μια περιβαλλοντική οργάνωση είναι φοβερά και προκαλούν τρόμο» δήλωσε ο Κρίστοφ Χάινριχ, μέλος του προεδρείου του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ένας μεγάλος ποταμός όπως ο Κόνγκο έχει σχεδόν αδειάσει».
Και στη Γερμανία όμως πολλά δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με την έκθεση «Living Planet Report 2016» του WWF που παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο και δημοσιεύεται κάθε δυο χρόνια. Πρόκειται για ένα βαρόμετρο για την κατάσταση της φύσης και τα νέα είναι αποκαρδιωτικά. «Μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ανθρωπότητα ήδη από τη δεκαετία του 1970 μολύνει αισθητά τον πλανήτη και κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται χειρότερα» υπογράμμισε ο Χάινριχ.
Οι συνέπειες αυτές δεν είναι εμφανείς μόνο στα μακρινά κοράλλια αλλά και στο πιο κοντινό περιβάλλον μας. Για παράδειγμα οι πέρδικες και οι καλημάνες έχουν γίνει εξαιρετικά σπάνιες, λέει ο Χάινριχ.
Ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με αυτούς τους ρυθμούς
Infografik Decline in vertebrate populations, englisch
Το γράφημα από την έκθεση της WWF
Στην έκθεση εξετάστηκαν περίπου 14.000 σπονδυλωτά και διαπιστώθηκε ότι από το 1970 μέχρι το 2012 μειώθηκαν κατά 60%. Κυρίως διότι μειώνεται αισθητά ο ζωτικός τους χώρος. Η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση του περιβάλλοντος παίζει φυσικά και αυτή το ρόλο της.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανθρωπότητα δεν καταναλώνει ετησίως τα αποθέματα της γης αλλά αριθμητικά τα αποθέματα ενός 1,6% του πλανήτη γη. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται πολύ περισσότερη ξυλεία από τα δάση από ότι μπορεί να παραχθεί. Εάν ο κόσμος συνεχίσει να ζει με αυτούς τους ρυθμούς, σύμφωνα με την έκθεση θα χρειάζεται δυο φορές τα αποθέματα της γης για να μπορέσει να επιβιώσει και να καλύψει τις ανάγκες του σε τροφή, νερό και ενέργεια.
H WWF απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς να αναδείξουν το θέμα της προστασίας της φύσης και να το βάλουν ψηλά στην ατζέντα τους. Ακόμα θα πρέπει να ελέγχεται περισσότερο η προέλευση των προϊόντων και εταιρείες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν σόγια ή φοινικέλαιο, αφού για την καλλιέργειά τους απαιτείται να καταστραφούν ολόκληρα τροπικά δάση. Ένα πάντως είναι βέβαιο, ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο περιοχές που καταστράφηκαν και μαζί τους τα ζώα που ζούσαν εκεί να γίνουν όπως πριν.
Γκίζελα Γκρος (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη