allnews-epirus

"ΜΠΑΡΟΥΤΑΠΟΘΗΚΗ" ΤΟ ΔΑΣΥΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...ΓΕΜΑΤΟ ΞΕΡΑ ΚΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ...


Στην Ελλάδα το …«ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», κυριαρχεί και τα παραδείγματα καθημερινά πληθαίνουν. Ιδού ένα πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα στα Γιάννινα, που αφορά το δασύλλιο της πόλης.
Πρίν μήνες κόπηκαν εκατοντάδες πεύκα, με την αιτιολογία ότι ήταν επικίνδυνα. Οι ξυλέμποροι τεμάχισαν και απομάκρυναν την αξιοποιήσιμη ξυλεία των κορμών και άφησαν επι τόπου, όλα τα κλαδιά των δένδρων.

Το All News Epirus τους είχε ρωτήσει τότε και είχαν απαντήσει ότι η απομάκρυνση των κλαδιών «…δεν ήταν δική τους δουλειά». Κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στη συνέχεια. Γεμάτο το δασύλλιο από  κομμένα κλαδιά, που έχουν εγκαταλειφθεί σε σωρούς και διασκορπισμένα εκεί που κόπηκαν. Πολλά είχαν εγκαταλειφθεί πάνω σε μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι πολίτες για τζόκινγκ και οι οποίοι αναγκάστηκαν οι ίδιοι να τα απομακρύνουν. Το Δασαρχείο ή κάποια άλλη αρμόδια Υπηρεσία άφαντοι…
 Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το στολίδι των Ιωαννίνων, ο «πνεύμονας πρασίνου», όπως με λόγια συνηθίζουν όλοι να αποκαλούν,(… αλλά ίχνος ενέργειας για την προστασία του), είναι απελπιστικά απαράδεκτη με εμφανή παντού την σφραγίδα της εγκατάλειψης.

Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται οι συσκέψεις των αρμόδιων Υπηρεσιών, για την πυροπροστασία των δασών εν’ όψει του καλοκαιριού, όταν οι ίδιες αυτές Υπηρεσίες, δεν κάνουν μια επίσκεψη στο δασύλλιο, που έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί στην πρώτη ευκαιρία.

Και το πλέον ειρωνικό δείγμα της ελληνικής νοοτροπίας του Δημοσίου, είναι ότι με ανακοινώσεις καλούν τους πολίτες να καθαρίσουν από ξερά χόρτα, θάμνους κ.λ.π. τα οικόπεδά τους, ώστε να μη είναι εστίες θερινών πυρκαγιών, όταν τα δάση, -ακόμη κι αυτό της πόλης-, μένουν  γεμάτα από τα πλέον εύφλεκτα υλικά, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές στο πράσινο που απέμεινε.

Εκτός κι αν περιμένουν, ακόμη κι αυτή η διαδικασία να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να ρεύσει άφθονο χρήμα και να «ζεσταθούν κάποιες τσέπες», όπως έγινε συνήθεια πλέον σε τούτη την χώρα. Τους πληροφορούμε λοιπόν, ότι αν ελπίζουν σε κάτι τέτοιο, άδικα περιμένουν. Υπάρχουν αρμόδιες Υπηρεσίες, που αυτή είναι η δουλειά τους και έπρεπε ήδη να την είχαν τελειώσει, αλλά…


Επειδή στο δασύλλιο της πόλης, στρέφεται το ενδιαφέρον όλων των Γιαννιωτών, εμείς έγκαιρα τους προειδοποιούμε και όλοι οι αρμόδιοι, άμεσα να ευαισθητοποιηθούν και να το προστατέψουν, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα δασοπροστασίας, με πρώτα και επείγοντα αυτά της απομάκρυνσης των κομμένων κλαδιών από τα πεύκα. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταλογίσουμε ευθύνες και θα ζητήσουμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης… Είμαστε σαφείς???
Γ.Κ



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη