allnews-epirus

Εμπρησμός η Φωτιά που απείλησε και το Νεοχωρόπουλο



Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που απο χθες το μεσημέρι έκαψε περισσότερα απο 700 στρέμματα χορτολιβαδικής και θαμνώδους έκτασης στον λόφο της Δουρούτης, ενώ απειλήθηκε και ο οικισμός του Νεοχωρόπουλου.

 Όλη την νύχτα ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών απο όλη την Ήπειρο και την Κοζάνη, κατάφεραν να τιθασεύσουν τις φλόγες, έχοντα σαν σύμμαχο και τους ανέμους που σταμάτησαν να πνέουν.  Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης για να επέμβουν σε τυχόν αναζωπυρώσεις.
Αυτό που απασχολεί τώρα τις Αρχές αλλά και τους κατοίκους της περιοχής είναι τα αίτια που προκάλεσαν τη νέα φωτιά, για τρίτη συνεχή χρονιά στο ίδιο σημείο.
Όλοι μιλούν για εμπρησμό και οι συνήθως ύποπτοι είναι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που συνεχίζουν να ακολουθούν παλιές τακτικές για νέο χόρτο στα χωράφια, με κάψιμο των παλιών. Αλλωστε αυτή είναι η αιτία πολλών πυρκαγιών σε πολλά σημεία του νομού, που κάθε χρόνο εκδηλώνονται το καλοκαίρι.

Οι κάτοικοι των χωριών γνωρίζουν οτι σε όποιες περιοχές εκδηλώνονταν φωτιές και τώρα σταμάτησαν, είναι αυτές που δεν υπάρχουν πλέον κοπάδια ζώων.
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν οτι κάθε φορά που βάζουν μια φωτιά (και δυστυχώς επιλέγουν ώρες που πνέουν άνεμοι), ποτέ δεν μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής περιουσιών, πόσο μάλλον απώλειας ανθρώπινων ζωών.
Πάντως τα αίτια της φωτιάς στο Νεοχωρόπουλο ερευνά το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Ιωαννίνων.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη