allnews-epirus

Αεροδρόμια σε Άγιους Σαράντα και Αυλώνα εξήγγειλε ο Ε. Ράμα

Δύο νέα διεθνή αεροδρόμια στην Αλβανία εξήγγειλε ο Έντι Ράμα, τα οποία σχεδιάστηκαν να είναι υπερσύγχρονα και θα χρηματοδοτηθούν απο κεφάλαια μεγάλης διεθνούς εταιρείας. Το ένα αεροδρόμιο θα είναι στην Αυλώνα και το άλλο στην περιοχή των Αγίων Σαράντα. Και τα δύο στοχεύουν στην τουριστική ανάπτυξη στα παράλια του Ιονίου και της Αδριατικής. Για το αεροδρόμιο των Αγίων Σαράντα, έχει υπάρξει σχεδιασμός για δύο περιοχές μία στον κάμπο Δελβίνου και η δεύτερη στην περιοχή Λιβαδειάς. Την ολοκλήρωση των δύο αεροδρομίων ο Ε. Ράμα προσδιόρισε σε 4 περίπου χρόνια. Στόχος είναι να προσελκύσει αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει γιατί το αεροδρόμιο των Τιράνων έχει πολύ υψηλά τέλη και εμποδίζει την ανάπτυξη αεροπορικών ταξιδιών για τουρίστες, αλά και Αλβανούς. Λεπτομερείς ανακοινώσεις ο κ. Ράμα δεσμεύτηκε οτι θα γίνουν τους επόμενος μήνες.
Στην Αλβανία αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο ένα Διεθνές Αεροδρόμιο, το Αεροδρόμιο των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα”, από που εξυπηρετούνται όλες οι διεθνές πτήσεις από και προς την Αλβανία. Το αεροδρόμιο από της 23 Απριλίου του 2005 και για 20 χρόνια το διαχειρίζεται η εταιρία Tirana International Airport Shpk, η οποία είναι μια κοινοπραξία που ανήκει στην AviAlliance GmbH, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές αεροδρόμιο στον κόσμο.
Ένα άλλο αεροδρόμιο το οποίο είναι έτοιμο  είναι αυτό στην πόλη Kukes της Βοριάς Αλβανίας. Το αεροδρόμιο κατασκευαστηκε το 2002 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  και κρατάει το όνομα του πρώην σεΐχη “Sheikh Zayed bin Sultan bin Zayed Al Nahyan”
Βρίσκεται 3km δυτικά του Κukes και υπάγεται στην Διεθνή κατηγορία αεροδρομίων C. Έχει δυναμικότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 5 αεροπλάνων, και διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για την επιτήρηση εδάφους και αέρος. Μάλιστα σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα , για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους.
Φωτό :Ο διάδρομος του αεροδρομίου στο Kukes

Τώρα ηΑλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε  ότι θα κατασκευαστούν δυο νέα αεροδρόμια στην Νοτιά Αλβανία, αυτό στην Αυλώνα και ένα αεροδρόμιο στους Άγιους Σαράντα. Η επιλογή των συγκεκριμένων πόλεων είναι για τουριστικούς λόγους, καθώς αποτελούν την πύλη εισόδου στην πιο τουριστική περιοχή της Αλβανίας, την θαλασσιά περιοχή της Ιονίου.
Στην Αυλώνα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, και να κατασκευαστεί ένα  αεροδρόμιο στην περιοχή Akerni. Εκεί υπήρχε ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο , το οποίο το 2004 ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε από τον Ιταλικό Στράτο στα πλαίσια της βοηθείας για την ανασυγκρότηση των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο δεν λειτουργεί και εγκαταλείφθηκε , άλλα θα μπορούσε το νέο αεροδρόμιο να κατασκευαστεί με βάση αυτό το αεροδρόμιο.
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα , η αλβανική κυβέρνηση και η Turkish Airlines Inc ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την ίδρυση μιας νέας αλβανικής αεροπορικής εταιρείας που θα υποστηρίζεται από την Turkish Airlines . Ο Ράμα δήλωσε ότι η νέα αεροπορική εταιρεία θα ξεκινήσει τις πτήσεις της φέτος.
 Φωτό:το παλιό αεροδρόμιο στην Αυλώνα  
Στους Άγιους Σαράντα, θα πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου ένα αεροδρόμιο, το οποίο ενδέχεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της πεδιάδας του ΔΈλβινου σύμφωνα με πληροφορίες.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη