allnews-epirus

Γιάννινα: Βασική προϋπόθεση για την εθνική ανάπτυξη είναι η τοπική, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.


«Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης είναι η τοπική ανάπτυξη», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από τα Ιωάννινα, όπου βρίσκεται με αφορμή το θεματικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στην Κόνιτσα, με θέμα την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Πατούλης τόνισε πως οι δήμοι πρέπει να αυτοδιοικηθούν, με τους δικούς τους πόρους, με δικές τους αποφάσεις, χωρίς να εξαρτώνται από την κυβέρνηση και τον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, γεγονός που θα αποτελέσει μοχλό για την τοπική ανάπτυξη.

Παράλληλα, στάθηκε στην αναγκαιότητα να χειρίζονται οι δήμοι τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια, τα έργα τοπικής σημασίας, η συντήρηση υποδομών, οι κοινωνικές δομές στήριξης των ανθρώπων, με την επισήμανση πως η αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη. «Ζητάμε ρόλο, αρμοδιότητες, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους», ανέφερε και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ο υπουργός Υγείας ή Παιδείας από την Αθήνα, για το αν θα έχει γιατρό ή δάσκαλο ο κάτοικος της Κόνιτσας».

Ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε και στη σχέση των δήμων, με τις περιφέρειες, ένα μοντέλο που όπως είπε πρέπει να αλλάξει και υποστήριξε, πως «δεν μπορεί ο δήμαρχος να εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε περιφερειάρχη για το αν θα του εντάξει στον προϋπολογισμό της περιφέρειας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα που του είναι απαραίτητα».

Επίσης, αναφέρθηκε σε παθογένειες που φρενάρουν τις προοπτικές τής τοπικής ανάπτυξης, όπως η υπερβολική αύξηση του ΦΠΑ, η έλλειψη προσωπικού, αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των χρηματοδοτήσεων των δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών και μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Ο στόχος μας είναι να τα αλλάξουμε όλα. Πρέπει να αποδυναμώσουμε το συγκεντρωτικό, το απρόσωπο κράτος και να ενδυναμώσουμε τους πολίτες και τους κατοίκους, να δώσουμε δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως αξία στους πολίτες».

Από τα Ιωάννινα, είπε ο κ. Πατούλης, «στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, περιμένουμε από αύριο κιόλας να μας καλέσει η κυβέρνηση να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας και όχι μόνον για το πότε θα γίνουν εκλογές ή με ποιο σύστημα αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν». Και συνέχισε: «Θέλουμε να γίνει ένας διάλογος με ορίζοντα δεκαετιών, κι όχι λίγων μηνών. Σε αυτόν το διάλογο θα προσέλθουμε με συνέπεια κι ευθύνη».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Συνεδρίου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ορεινών δήμων οι οποίοι «επιβιώνουν οριακά», ενώ προανήγγειλε, ότι θα ακολουθήσει ανάλογο Συνέδριο στα Κύθηρα, με θέμα τη Νησιωτικότητα.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου και ο δήμαρχος Μήλου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σημείωσε ότι παραβιάζεται συστηματικά το αυτοδιοίκητο των δήμων και εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης του κράτους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της περιφέρειας και προσέθεσε πως σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κόνιτσα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη